Kako Izbrati Pravo Barvno Shemo za Vašo Spletno Stran

Vaša barvna shema lahko naredi ali uniči uspeh vaše spletne strani.


V tem blogu vam bom pokazal kako pritegniti obiskivalce z odlično barvno shemo.

Kot vsi vemo imajo barve psihološki vpliv na naše dojemanje sveta. Zato je ključno izbrati barve, ki bodo podprle vaše cilje in poslanstvo.

Ko vaša potencialna stranka prvič vidi vašo spletno stran, njihova percepcija močno vpliva na njihov prvi vtis.

Poglejmo primer Coca-Cole, ki je v stotih letih ustvarila eno izmed najbolj prepoznavnih znamk na svetu. Glavni razlog za njen uspeh je bila rdeča barva, ki je vzbujala občutke veselja, sreče in prazničnega vzdušja. Coca-Cola je prav tako postala simbol božiča. Meni najbolj noro da je ustvarila zahodni kulturni simbol Božička.


  Tukaj imamo različne barve, o katerih bi vam rad povedal, ter kako so te barve uporabljene v različnih primerih:
 • Vijolična: simbolizira bogastvo, uspeh, modrost, kreativnost in spiritualnost. Super deluje v industrijah, kot so wellness, zabava, mediji, kozmetika in saloni.
 • Modra: predstavlja zaupnost, varnost in povabilo. Najbolje se obnese v panogah, kot so tehnologija, programiranje, finance, bančništvo, zdravstvo, farmacija, potovanja in e-učenje.
 • Roza: simbolizira ženskost, strast, ljubezen, dojenčke, navdih in sanje. Lahko jo vidimo v modi, lepotni industriji, izdelkih za dojenčke in načrtovanju dogodkov.
 • Rdeča: predstavlja strast, veselje, ambicijo, agresijo, nujnost in pomembnost. Prisotna je v zabavi, medijih, trgovine s hrano in pijačo, športu in avtomobilski industriji.
 • Oranžna: simbolizira toplino, prijateljstvo, srečo, razigranost, mladostnost in svobodo. Najbolje deluje v kreativnih industrijah, izobraževanju, potovanjih, otroških izdelkih ali storitvah. Oranžna še najbolj pritegne pozornost v pozivih k akciji.
 • Zelena: simbolizira ekologijo, rast, denar in zdravje. Najbolje se obnese v okolju, trajnostnem razvoju, zdravju, kmetijstvu, financiranju in rekreaciji.
 • Rumena: simbolizira srečo, optimizem, mladostnost, zabavo, logiko in pozornost. Podobno kot oranžna, je tudi rumena vabljiva barva in v kombinaciji s temnejšimi spletnimi stranmi pritegne veliko pozornosti.
 • Črna predstavlja strokovnost, natančnost, moč, formalnost, vrednost, resnost in razkošje. Črna se uporablja v mnogih industrijah. Lahko jo kombinirate z vsako barvo, vendar morajo druge barve imeti prilagojen kontrast za črno.
 • Bela predstavlja čistoto, mirnost, organiziranost in preprostost. Lahko kot črna barva deluje v vsaki industriji. Lahko deluje v kombinaciji z vsako barvo, če ima druga barva prilagojen kontrast.

Tukaj so trije ključni koraki za hitro in učiknovito barvo shemo za vaše podjetje:

 1. Izberite primarno barvo, ki se vam zdi simbolično povezana z vašim poslovanjem.

 2. Po izbiri primarne barve, je naslednji korak dodati še vsaj dve dodatni barvi, da boste imeli barvno paleto s tremi različnimi odtenki, vključno s sekundarno in terciarno barvo. V mojih projektih uporabljam orodje https://mycolor.space/, ker mi omogoča enostavno izbiro barvnih palet in lažje usklajevanje barv.

  Vnos primarne barve.
  Primeri barvnih palet na podlagi primarne barve

  Gre za super orodje, ki ponuja raznolike možnosti in je zelo preprosto za uporabo. Ko vnesete svojo primarno barvo, boste dobili različne možnosti za ustvarjanje barvnih palet, ki se bodo elegantno ujemali z izbrano barvo. Olajšalo vam bo odločitev, katere barve se bodo najbolje dopolnile z vašo primarno barvo.

 3. Ko enkrat izbereš svoje barve, je čas, da jih oživiš na svoji spletni strani. Obstaja ena preprosta metoda, ki je zelo priljubljena – pravilo 60/30/10. Vaše tri barve bodo razdelile prostor takole:

  • Približno 60 % bo zasedla primarna barva,
  • Okoli 30 % bo zasedla sekundarna barva,
  • Preostalih 10 % pa bo pripadlo tercialni barvi.

  Kar se tiče uporabe barv, se primarna običajno pojavi na večini vaše spletne strani, na primer ozadju in glavnih elementih. Sekundarna barva bo verjetno na tekstu in naslovih, medtem ko bo tercialna barva tista, ki bo izstopala recimo pri gumbih.

  Včasih se lahko zgodi, da boste želeli zamenjati barvno paleto. Na primer, sekundarna barva bo morda prevzela ozadje, medtem ko bo primarna ostala na tekstu. Pomembno je, da se pri izbiri barv sprostite in se ne držite strogo enakih pravil.


Pomembno:

 • Barve spletnega mesta se ne rabijo ujemati z barvami logotipa.
 • Vaša spletna stran lahko vsebuje tudi več kot samo tri barve, in če so te pravilno izbrane, lahko izkoristite prednosti vsake posamezne barve.